Diyarbakır Uçak Bileti Alma Telefon

Diyarbakır Uçak Bileti Alma Telefon (0216) 456 97 11 Diyarbakır Atlasjet Uçak Bileti (0216) 456 03 83   Diyarbakır Thy Uçak Bileti Telefon (0216) 456 9 711 Diyarbakır şehri farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. M.Ö 200’de Amidi Asur hükümdarı Adad-Nirari’ye ait bir kılıç kabzasında şehrin adı “Amid” ya da “Amidi” olarak geçmektedir. Roma ve Bizans kaynaklarında şehrin adı “Amid, O’mid, Emit, Amide” şeklinde adlandırıldığı görülmektedir.[2] 11. yüzyılda yöreye gelen Türkmenler şehirdeki yapılarda kullanılan siyah renkli taşlardan dolayı şehre “Kara Amid” demişlerdir. Arap egemenliği sırasında “diyār” (ديار) ve “Bekr” (بکر) isimleri ile Diyâr-i Bekr olarak kayıtlara geçmiştir.[3] “Diyar-ı bekr” daha sonraları “Diyarbekir”; Osmanlı’nın son yıllarına kadar daha çok bir bölge adı olarak kullanılmıştır. Ancak merkez için kullanılan Amid isminin kullanımının özellikle Diyar-ı Bekr’in (Diyarbekir) 1867 yılında vilayet oluşu sonrası yavaş yavaş terkedildiği, bütün bölgeyi nitelemesinin yanında merkez sancak için de (Diyar-ı Bekr) Diyarbekir adının kullanıldığı görülmektedir. Diyarbekir”in “Diyarbakır” oluşuna dair çalışmalar, Türk […]

6 Dk Okuma Süresi 2 Kez Okundu
Diyarbakır Uçak Bileti Alma Telefon

Diyarbakır Uçak Bileti Alma Telefon (0216) 456 97 11

Diyarbakır Atlasjet Uçak Bileti (0216) 456 03 83 

 Diyarbakır Thy Uçak Bileti Telefon (0216) 456 9 711

türk hava yolları antalya şubesiDiyarbakır şehri farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. M.Ö 200’de Amidi Asur hükümdarı Adad-Nirari’ye ait bir kılıç kabzasında şehrin adı “Amid” ya da “Amidi” olarak geçmektedir. Roma ve Bizans kaynaklarında şehrin adı “Amid, O’mid, Emit, Amide” şeklinde adlandırıldığı görülmektedir.[2] 11. yüzyılda yöreye gelen Türkmenler şehirdeki yapılarda kullanılan siyah renkli taşlardan dolayı şehre “Kara Amid” demişlerdir.

Arap egemenliği sırasında “diyār” (ديار) ve “Bekr” (بکر) isimleri ile Diyâr-i Bekr olarak kayıtlara geçmiştir.[3] “Diyar-ı bekr” daha sonraları “Diyarbekir”; Osmanlı’nın son yıllarına kadar daha çok bir bölge adı olarak kullanılmıştır. Ancak merkez için kullanılan Amid isminin kullanımının özellikle Diyar-ı Bekr’in (Diyarbekir) 1867 yılında vilayet oluşu sonrası yavaş yavaş terkedildiği, bütün bölgeyi nitelemesinin yanında merkez sancak için de (Diyar-ı Bekr) Diyarbekir adının kullanıldığı görülmektedir.

Diyarbekir”in “Diyarbakır” oluşuna dair çalışmalar, Türk Dili dergisinin Haziran 1938 nüshasında özetlenmiştir. 17 Kasım 1937 tarihinde Atatürk’ün trenle Diyarbakır’dan Elazığ’a geçtiği gece yapılan bir dil tartışmasının ardından, Türk Dil Kurumu’na gönderilen bir telgrafla başladı. Yapılan çalışmaları sonucu şehrin adı Diyarbakır olarak değiştirildi. Türk Dil Kurumu Genel Sekreteri İbrahim Necmi Dilmen”e gönderilen telgraf şöyledir.
« Diyarbekir şehrinin isminin etimolojisine dair etüt var mıdır? Esasta bu şehrin ismi ‘Bakır memleketi’ manasına olan ‘Diyarbakır’ olması gerektir ve artık bu isimle tanınacaktır. Dil Kurumu’nun bu hususta Tarih Kurumu ile işbirliği yaparak, historik ve lengüistik tetkikatta bulunması emrediliyor. Balıkesir saylavı İsmail Hakkı’nın da mesai birliğine davet edilmesi faydalı olacaktır. Tetkikatın titizlikle yapılmasını ve mümkün ise neticelerin takiben bildirilmesini saygılarımla dilerim. »

Mezopotamya ile Anadolu medeniyetlerinin geçiş bölgesinde olan Diyarbakır’ın tarihi çok eski devirlere dayanmaktadır. Yontma taş ve Mezolitik devirlerde Diyarbakır ve çevresinde var olan mağaralardan burada yerleşim olduğu yapılan arkeolojik araştırmalar ile anlaşılmıştır. Eğil-Silvan yakınlarındaki Hassun Dicle Nehri ve kolları üzerinde Ergani yakınlarında Hilar mağaralarında bu çağdan kalma kalıntılar tespit edilmiştir. Şehrin, 65 kilometre kuzeybatısında Ergani ilçesi yakınlarında yer alan Çayönü Tepesi kazılarında, dünyanın en eski köyü bulunmuştur. Çayönü’ndeki insanlar zamanla göçebelikten yerleşik köy yaşama, avcılık ve toplayıcılıktan besin üretimine geçmiştir.

Şehrin kent merkezinde, MÖ 3000 Hitit ve Hurri-Mittani egemenliği yaşanmıştır. MÖ 1260 yılına kadar egemenliklerini sürdüren Hurri-Mitaniler’den sonra sırasıyla Asurlular, Aramiler, Urartular, İskitler, Medler, Persler, Makedonyalılar, Selevkoslar, Partlar, Ermeniler, Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Şeyhoğulları, Hamdaniler, Mervaniler, Selçuklular, İnaloğulları, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyübiler, Moğollar, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar Diyarbakır’a egemen olmuşlardır.[5]
Asurlular döneminde şehir, bölge valilik merkezi olmuştur.

Mîlâttan sonra bir ve ikinci asırlarda şehir ve bölgesi için Romalılar ve Partlar arasında savaşlar yapılmıştır. Romalılar!ın hakimiyetine geçen şehir Roma İmparatorluğu’nun yıkılması ile türk hava yolları online bilet satın alma Bizans yönetime geçmiştir. Ömer döneminde islâm ordusu Diyarbakır’ı ve çevresini fethetmiştir. Halid bin Velid, Diyarbakır’a giren ilk islam kumandanıdır.[7] Diyarbakır böylece bir eyâlet olarak İslâm devletine bağlandı.
869-899 yılları arasında Diyarbakır ve çevresinde Şeyhiler Hânedânı hüküm sürmüştür fakat Halîfe Mütazıd bu hakimiyete son vermiştir. Daha sonraki yıllarda Hamdânîler hâkim oldularsa da, 990 yılında bölgeye hâkim olan Mervaniler 1096 yılına kadar saltanat sürdü. Alparslan 1071 Malazgirt Savaşı’ndan bir sene önce Diyarbakır’a geldi. Mervânîler, Selçuklular’a tâbi oldu.[7] Melikşah’ın vefatından sonra Diyarbakır’da egemenlik Suriye Selçukluları’na geçti.

Eyyûbî lideri Melik Kâmil, Selçuklular’ın yönetimindeki şehri ele geçirdi. 1259’da şehir, İlhanlılar’a geçti. İlhanlılar, bölgeyi Artukoğulları’na bıraktılar. 1401 yılında Akkoyunlular yönetiminde, devletin başkenti oldu. Artukluların egemenliğine son veren Safeviler böylece şehri ele geçirdi. Artuklu ve Safevi dönemlerinde kente önemli bir Türkmen kökenli nüfus yerleşimi olmuştur.

1507-1515 yılları arasında Anadolu jet uçak bileti Beylikleri, Memlûkler İran-Safevî devletleri arasında bu bölge için mücadele devam etti. Osmanlı hükümdarı Yavuz Sultan Selim, Diyarbakır’ı ve bütün Güneydoğu Anadolu’yu  15 Eylül 1515’te Bıyıklı Mehmet Paşa kumandasında Osmanlı egemenliğine kattı.

Diyarbakır, Osmanlılar döneminde önemli eyaletlerden birinin merkezi olmuş, doğuya sefer yapan orduların hareket üssü ve kışlağı görevini görmüştür. Osmanlı İmparatorluğu’nun diyarbakır uçak bileti son dönemlerinde özellikle I. Dünya Savaşı’nın yakın zamanlarında hastalık, yangın ve sefalet yüzünden büyük sıkıntı çeken Diyarbakır; Cumhuriyet devrinde büyük ve önemli imar, sosyal, kültürel ve ekonomik hareketler yaşamıştır.

1950’lerden sonra yeni şehir kurulmuş; yollar, hastaneler, okullar ve modern yapılarla gün geçtikçe büyümüş ve gelişmiştir. Yeni şehir kara, hava ve demir yolarıyla Türkiye’nin dört bir yanına bağlanmış önemli merkezlerden biri haline gelmiştir.

Kaynak : Wikipedia

Benzer Yazılar

Uçak Bileti Uçak Bileti Telefon

Pegasus Uçak Bileti Telefon : (0216) 456 97 11 Pegasus Ankara Bilet Telefon : (0216) 606 4 320 Atlas Jet Uçak Bileti Telefon : (0850) 840 48 31 SunExpress Uçak Bileti Telefon : (0216) 606 11 53 Anadolu Jet Uçak Bileti Telefon : (0216) 606 12 35 THY Uçak Bileti Telefon : (0216) 606 43 20 Uçak Bileti londra uçak bileti telefon. Petrol fiyatlarının düşmesine sevinemeyen havacılık sektörüne dolar kuru büyük darbe vurdu. Uçak Bileti Havayolları CFO’su Serhan Ulga’nın çözümü ise basit; “Yüzde 12’ye ulaşan kur maliyet artışına tek kurtuluş dolarla satmak. Zarardan korunmanın tek yolu bu.” dedi. HAVACILIK sektörü farklı zamanlar yaşıyor. Başta Avrupalı dev şirketler olmak üzere ABD dahil Euro’daki değer kaybından sıkıntılar var. Bir tarafta da düşen petrolfiyatları sektöre sürpriz oldu. Jet yakıtının gelecekteki kayıplarını önlemek için ‘hedge’ (belli bir fiyattan yakıt sözleşmelerini sabitlemek) kontratları yapan şirketler 40 dolara yaklaşan petrol fiyatı nedeniyle zararda. Uçak Bileti havayolları uçak […]

Mardin Uçak Bileti Bilet Hattı

Mardin Uçak Bileti Bilet Hattı : (0850) 840 48 31 Mardin SunExpress Bilet Hattı : (0216) 606 43 20 Mardin THY Bilet Hattı : (0216) 606 11 53 Mardin Anadolu Jet : (0216) 606 12 35 Mardin Atlas Jet Bilet Hattı : (0312) 988 14 52 Uçak Bileti Bodrum Şubesi – Mardin Ucuz Uçak Bileti Sorgulamak İsteyenler Bütün ucuz Mardin uçak biletleri fiyat karşılaştırma ve sorgulama seçenekleri ile www.thybayii.com’da. Niçin bu siteden ben Mardin ucuz uçak biletimi sorgulatmalıyım diye soruyorsanız el cevap: İlk olarak www.thybayii.com’ ekibi olarak sizlere en uygun fiyatta uçak bileti sunabilmek ve karşılaştırabilmek adına birçok havayolu şirketinin uçak biletlerini tarıyoruz. Bu uçak bileti satış ücretleri bilgilerini ekibimiz sizin sorduğunuz zamanda havayolu şirketlerinden alıp size aktarıyor. Giriş yaptığınız tarihlerdeki en uygun uçak biletlerini havayolu şirketinin hangisi daha uygunsa sizin için hemen sıralayabiliyor ve seçtiğiniz bir başka seçenekle karşılaştırabiliyor. Uçak Bileti havayolları son dakika uçak bileti satın alma telefonu. […]

Antalya Ucuz Uçak Bileti Hattı

Antalya Ucuz Uçak Bileti Hattı : (0242) 988 01 66 İzmir Ucuz Uçak Bileti Hattı : (0232) 988 10 17 İzmir Uçak Bileti Bilet Değişim Hattı : (0232) 988 12 98 Gaziantep Ucuz Uçak Bileti Hattı : (0342) 988 01 61 Şanlıurfa Ucuz Uçak Bileti Hattı : (0414) 988 01 61 Antalya Ucuz Uçak Bileti Sorgulamak İsteyenler Antalya ucuz uçak biletleri bulmak istiyorsanız tam doğru adrestesiniz. Çünkü yaz sezonunun başlamasıyla Antalya şehrine akın edecek yabancı ve yerli turistler uçak biletlerinin de yükselmesine sebep olmaktadır. İlkbahar ve yaz mevsiminde  Antalya uçak bileti almak isteyenler hangi hava şirketinin daha uygun fiyata uçuş seferi düzenlediğini öğrenmek mümkün. Hatta bir tık ötenizde. Ziyaret edeceğiniz www.thybayii.com internet adresinden bütün Antalya uçak seferlerinizi önünüze serilecek ve sizde size hitap eden Antalya ucuz uçak biletine sahip olabileceksiniz.  Antalya uçak biletinizi elinizdeki imkânlar doğrultusunda önceden ayırtmak sizin için daha avantajlı olacaktır. www.thybayii.com sitesinden hem biletinizi satın alabilir hem […]

1 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz